Kotlety mielone. Znacie doskonale moje zdanie na ich temat. Mam jednak swoich faworytów. Pierwsze to kotlety mielone z dodatkiem majonezu, które sądząc po ilości komentarzy i wiadomości zasmakowały także i Wam. Drugie są równie pyszne i u nas pojawiają się zamiennie. Mam nadzieję, że i Wam przypadną do gustu.
PS. Prośba jest proszę udostępnijcie ten post, polubcie i zostawcie jakiś komentarz – wiecie raz na jakiś czas trzeba pokazać się Facebookowi  Z góry i z całego  wam dziękuje 

Kotlety mielone a`la Igraszki Losu

500 gram mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1 jajko
4 łyżki bułki tartej + bułka do obtoczenia kotletów
4 łyżki mleka
3 łyżki natki pietruszki
2 łyżki keczupu (używam pikantnego)
1 łyżeczka musztardy (używam Dijon)
2/3 łyżeczki soli
¼ łyżeczki czarnego pieprzu
Oliwa

Bułkę tartą zalewamy mlekiem.
Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko dodajemy wymieszaną bułkę tartą z mlekiem, posiekaną zieloną pietruszkę, keczup i musztardę wszystko starannie wyrabiamy. Mięso solimy i pieprzymy do smaku wyrabiamy raz jeszcze i odstawiamy na minimum 30 minut.
Po tym czasie mięso wyrabiamy raz jeszcze i wilgotnymi rękami formujemy kotlety. Każdy kotlet panierujemy w bułce tartej i nacinamy nożem z obu stron.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Na mocno rozgrzaną patelnię kładziemy kotlety smażymy 30 sekund i zmniejszamy gaz – kotlety smażymy po około 5-8 minut z każdej strony.
Serwujemy gorące z ziemniakami i ulubioną surówką 😉