Gdyby ktoś kiedyś chciał przeprowadzić badania, jaka sałatka (przy najmniej u mnie w domu) jedzona jest najczęściej w czasie wakacji  – padłaby odpowiedź CAPRESE. I w sumie nie ma się co dziwić bo to kwintesencja prostoty, tego co najlepsze latem (pomidorów) ,a do tego pełna smaku. Pojawia się kilka odmian sałatki Caprese, ale dla mnie najlepsza jest ta klasyczna – chociaż i ją można nieco urozmaicić 😀 Spokojnie nie będę zmieniać jej smaku ale trochę wygląd. Czasami wystarczy pobawić się kolorami i kształtami aby nadać daniu zupełnie inny charakter 😀 Po takim śniadaniu dzień musi być cudowny, nieprawdaż? <3

 

Kolorowa sałatka Caprese

 

1 opakowanie różnokolorowych pomidorków koktajlowych

1 kulka mozzarelli

6 listków bazylii

Gruboziarnisty pieprz

sól

2-3 łyżek oliwy z oliwek najwyższej jakości

 

Pomidorki płuczemy i osuszamy. Pomidorki kroimy na pół, w ćwiartki i w plasterki ( chodzi o to, żeby każdy miał inną formę).

Mozzarellę kroimy lub rwiemy na niezbyt równe kawałki i układamy ją na talerzu. Na mozzarelli układamy pokrojone różne kolory pomidorów, posypujemy poszarpanymi listkami bazylii. Całość skrapiamy (solidnie) oliwą z oliwek i oprószamy solą i pieprzem.

Podajemy w towarzystwie chrupiących grzanek, smacznego 😀