Dzień dobry Kochani w ten niedzielny, słoneczny poranek. Jakie plany na dzisiejszy dzień? Ja pomału przygotowuje się do podróży (nie cierpię się pakować! ), ale myślę że starczy czasu na mały spacer po lesie i sprawdzenie temperatury wody w rzece ; )Ale zanim spacer i kawa czas na śniadanie i w sumie nie wiem czy dzisiejsza propozycja jest bardziej śniadaniem czy deserem. Wiem jedno jest pyszne, na dodatek z rabarbarem, kokosem i truskawkami czyli wszystkim co uwielbiam <, może i Wam zasmakuje takie połączenie, ja polecam 😀 Pięknego, smacznego dnia Kochani 😀

Kokosowa kasza jaglana z rabarbarem i truskawkami

1/3 szklanki kaszy jaglanej
1 puszka mleka kokosowego
1/3 szklanki wody
2-3 łodygi rabarbaru
250 gram truskawek
2-3 łyżeczki cukru
Syrop klonowy do smaku
Melisa (opcjonalnie do dekoracji)

Kaszę jaglaną wsypujemy do kubka, zalewamy wodą odstawiamy na 15 minut. Kaszę dokładnie płuczemy na sicie, przekładamy do garnka. Do kaszy dodajemy pokrojony rabarbar, 2/3 puszki mleka kokosowego i wodę – zagotowujemy, zmniejszamy ogień na minimum i gotujemy około 15 minut aż kasza zmięknie i wchłonie cały płyn. Odstawiamy do przestygnięcia.
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w kostkę, posypujemy cukrem i odstawiamy na parę minut aby truskawki puściły sok.
Przestudzoną kaszę blendujemy razem z resztą mleka kokosowego – doprawiamy do smaku syropem klonowym.
Do szklaneczek nakładamy porcję truskawek, następnie porcję kaszy, polewamy po wierzchu syropem klonowym i dekorujemy melisą, a potem jemy na zdrowie, smacznego ; )