Jesień zbliża się do nas malutki kroczkami. Upały zaczynają słabnąć, wieczory robią się chłodniejsze, a na straganach pojawiają się dynie. Lubię ten czas bo łączy w sobie wszystko co najlepsze – pyszne owoce i warzywa i wciąż piękną pogodę. Postanowiłam więc dziś przygotować  te delikatne kluski ziemniaczano- dyniowe i zjeść je na tarasie ciesząc się ostatnimi podrygami lata ; ) Pięknego dnia Kochani 😉

 

Kluski ziemniaczano-dyniowe z masłem szałwiowym i parmezanem

 

½ kg ziemniaków

2 szklanki musu z dyni

1,5 -2,5 szklanki mąki + mąka do podsypania

1 jajko

Sól, pieprz

3 łyżki masła

1 gałązka świeżej szałwii

2 łyżki tartego parmezanu

 

Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy i gorące przeciskamy przez praskę do ziemniaków – odstawiamy do wystygnięcia.

Przestudzone ziemniaki przekładamy na stolnicę podsypaną mąką, robimy wgłębienie wbijamy w nie jajko, dodajemy mus z dyni i mąkę i zagniatamy jednolite gładkie ciasto ( ja użyłam ponad 2 szklanek maki, ale miałam bardzo wodniste ziemniaki ).

Ciasto dzielimy cza części każdą z nich rozwałkowujemy na grubość około 2,5 cm i kieliszkiem do wódki wykrawamy kluski. Na każdej z nich widelcem robimy wgłębienie (aby masło miało się gdzie zbierać ).

Tak przygotowane kluski gotujemy w osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Kluski wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy na talerze.

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną szałwię i smażymy około 1 minuty.

Kluski ziemniaczano- dyniowe polewamy masłem z kawałkami szałwii i posypujemy tartym parmezanem, serwujemy od razu, smacznego ; )
(inspiracja: kwestiasmaku.com)

*Możemy użyć dyni mrożonej  jedną i drugą – dusimy  na odrobinie masła do miękkości a potem blendujemy na gładką masę i odparowujemy z nadmiaru wody ; )