Jestem  zakochana w Grecji i greckiej kuchni.  Lubię ją zwłaszcza o tej porze, kiedy turystów tu na razie jak na lekarstwo , restauracje dopiero się otwierają i kucharze mają czas opowiedzieć o potrawach.  Mam dla was inspirowane poprzednią wizytą w Grecji klopsiki w sosie cytrynowym.  Kiedy jadłam sos cytrynowy tu na miejscu, z cytryn rosnących w ogródku restauracyjnym popadłam w taki zachwyt, że po powrocie do domu sos cytrynowy dodawany był i do ryb i do mięsa a nawet jajka na twardo. Przygotujcie je sobie koniecznie – wybierzcie się jednak na poszukiwanie cytryn z hodowli ekologicznej, bo oprócz soku i skórką potrzebna nam będzie ; )

 

Klopsiki w sosie cytrynowym

 

Klopsiki:

350 gram mięsa mielonego wołowego

150 gram mięsa mielonego wieprzowego

1 jajko

4 łyżki mleka

2 łyżki bułki tartej

1 łyżka posiekanej mięty

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sól, pieprz

Sos cytrynowy:

2,5 szklanki domowego bulionu drobiowego

2 żółtka

Skórka otarta z ½ cytryny

Sok z 1 cytryny

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Garść natki pietruszki

Sól, pieprz biały

 

Klopsiki: Mięso przekładamy do miski, pośrodku robimy wgłębienie i wsypujemy w nie bułkę tartą. Bułkę zalewamy mlekiem, wbijamy jajko, dodajemy posiekaną miętę i pietruszkę, doprawiamy mięso sola i pieprzem i starannie wyrabiamy. Mięso odstawiamy na 30 minut aby odpoczęło. Wilgotnymi dłońmi odrywamy po kawałku mięsa i formujemy klopsiki. Klopsiki obsmażamy na złoty kolor na patelni, po czym odsączamy je z nadmiaru tłuszczu wyjmując je na ręcznik papierowy.

Do rondelka wlewamy domowy bulion, dodajemy do niego skórkę cytrynową, wkładamy klopsiki i gotujemy je na niewielkim ogniu 15-20 minut.

Do miseczki wbijamy żółtka, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną i mieszamy energicznie aby składniki dokładnie się połączyły. Do miseczki z masą cytrynowo-jajeczną wlewamy chochlę zupy i mieszamy aby zahartować żółtko. Po czym wlewamy je do bulionu z klopsikami, zmniejszamy ogień, dodajemy posiekaną natkę  i gotujemy klopsiki jeszcze 10 minut. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Klopsiki serwujemy z ziemniakami z wody, ryżem lub kaszą kuskus, smacznego ; )