Jestem zakochana w Grecji i greckiej kuchni. Lubię ją zwłaszcza o tej porze, kiedy turystów tu na razie jak na lekarstwo , restauracje dopiero się otwierają i kucharze mają czas opowiedzieć o potrawach. Mam dla was inspirowane poprzednią wizytą w Grecji klopsiki w sosie cytrynowym. Kiedy jadłam sos cytrynowy tu na miejscu, z cytryn rosnących w ogródku restauracyjnym popadłam w taki zachwyt, że po powrocie do domu sos cytrynowy dodawany był i do ryb i do mięsa a nawet jajka na twardo. Przygotujcie je sobie koniecznie – wybierzcie się jednak na poszukiwanie cytryn z hodowli ekologicznej, bo oprócz soku i skórką potrzebna nam będzie ; )
Klopsiki w sosie cytrynowym
Klopsiki:
350 gram mięsa mielonego wołowego
150 gram mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
4 łyżki mleka
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka posiekanej mięty
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sól, pieprz
Sos cytrynowy:
2,5 szklanki domowego bulionu drobiowego
2 żółtka
Skórka otarta z ½ cytryny
Sok z 1 cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Garść natki pietruszki
Sól, pieprz biały
Klopsiki: Mięso przekładamy do miski, pośrodku robimy wgłębienie i wsypujemy w nie bułkę tartą. Bułkę zalewamy mlekiem, wbijamy jajko, dodajemy posiekaną miętę i pietruszkę, doprawiamy mięso sola i pieprzem i starannie wyrabiamy. Mięso odstawiamy na 30 minut aby odpoczęło. Wilgotnymi dłońmi odrywamy po kawałku mięsa i formujemy klopsiki. Klopsiki obsmażamy na złoty kolor na patelni, po czym odsączamy je z nadmiaru tłuszczu wyjmując je na ręcznik papierowy.
Do rondelka wlewamy domowy bulion, dodajemy do niego skórkę cytrynową, wkładamy klopsiki i gotujemy je na niewielkim ogniu 15-20 minut.
Do miseczki wbijamy żółtka, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną i mieszamy energicznie aby składniki dokładnie się połączyły. Do miseczki z masą cytrynowo-jajeczną wlewamy chochlę zupy i mieszamy aby zahartować żółtko. Po czym wlewamy je do bulionu z klopsikami, zmniejszamy ogień, dodajemy posiekaną natkę i gotujemy klopsiki jeszcze 10 minut. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Klopsiki serwujemy z ziemniakami z wody, ryżem lub kaszą kuskus, smacznego ; )
Beata
I to jest kolejny przepis do wypróbowania przy najbliższej okazji. Niby tradycyjne klopsiki ale jednak nieco inne niż zwykle :).
Gosia
Do tego sos cytrynowy jest wszechstronny, sprawdzi się np do ryby ????