Nie będę się dziś rozpisywać bo chyba nie ma to sensu, większość z nas ma w głowie kolory biało-czerwone i palce zaciśnięte od rana. I dla tych co zamierzają krzyczeć Do BOJU mam coś idealnego do jedzenia – spokojnie można zjeść je po między jednym  okrzykiem a drugim, a i do piwa pasować będzie 🙂 Także biegiem marsz do kuchni – czas szykować przekąski na mecz ; )

PS. Jaki wynik obstawiacie?

 

Kęski kurczaka w sosie chilli z miodem

 

2 filety z kurczaka

1 szklanka mąki

Olej do głębokiego smażenia

Sól, pieprz

Sos:

2 łyżki miodu

1 łyżka sosu sojowego

5 łyżek sosu chilli

½ łyżeczki soku z limonki

1 garść szczypiorku (opcjonalnie)

 

Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w grubą kostkę, Pokrojonego kurczaka oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na głębokim, gorącym oleju po 2-4 minuty z każdej strony lub do momentu zarumienienia się mięsa. Usmażone kawałki kurczaka przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Na patelnie wlewamy sos sojowy, sos chilli, sok z limonki i dodajemy miód – mieszamy i gotujemy 1-2 minuty. Do gorącego sosu wkładamy usmażonego kurczaka i obtaczamy go dokładnie w sosie, posypujemy szczypiorkiem (opcjonalnie ) i serwujemy, smacznego 😀