Dzisiaj wyjątkowy dzień w ciągu roku. Dzień w którym wspominamy z większą mocą naszych najbliższych. My dziś będąc z samego rana na cmentarzu wspominaliśmy Prababcię Stasię, nie obyło się też bez wspomnień kulinarnych, bo Babcia mistrzynią kuchni była. Do tego leczyła nas przeróżnymi miksturami i gdyby teraz żyła byłaby rozchwytywaną blogerką wyznaczającą trendy 🙂 Bo to Babcia właśnie w jesienne wieczory fundowała nam mleko z kurkumą, miodem i cynamonem na rozgrzanie. Mleko z kurkumą które teraz podbija na nowo kubki smakowe ludzi na całym świecie. I dziś wspominając Babcię mam dla Was przepis na kawę z dodatkiem rozgrzewającego i bardzo zdrowego „złotego” mleka 😀

Kawa ze „złotym” mlekiem z kurkumą i cynamonem

2 filiżanki mocnego espresso
1 szklanka mleka
1 łyżeczka kurkumy
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki imbiru
¼ łyżeczki kardamonu
Miód lub cukier do smaku (opcjonalnie)

Mleko wlewamy do rondelka dodajemy do niego kurkumę, cynamon, kardamon i imbir i podgrzewamy je na wolnym ogniu – pilnując by się nie zagotowało.
Zagrzane mleko ubijamy spieniaczką do mleka (lub przelewamy je do słoika i potrząsamy nim energicznie aż do momentu uzyskania mlecznej pianki).
Espresso przelewamy do 2 filiżanek , słodzimy (opcjonalnie) i uzupełniamy je „złotym” spienionym mlekiem, posypujemy cynamonem i serwujemy, na zdrowie 😉