Wiecie, że w tym roku karnawał trwa tylko do 14 lutego? Tak, Środa Popielcowa wypada w Walentynki  Nie tracimy więc czasu i zaczynamy Karnawał najlepszymi na świecie pączkami. Naprawdę jadłam i robiłam pączki z wielu przepisów, ale te od Macieja Kuronia są naprawdę najlepsze, dlatego wykorzystując weekend musicie je koniecznie zrobić, a przepis udostępnić bo jak nie na dziś to przepis przyda się na tłusty czwartek 

Pączki na śmietance

½ szklanki letniego mleka
2/3 kostki drożdży
2 łyżki cukru
8 żółtek
2/3 kostki masła
1 szklanka śmietany 30 %
1 łyżeczka cukru waniliowego
1-2 łyżki spirytusu
3,5-4 szklanki mąki
Ulubiony dżem
Smalec do smażenia

Masło rozpuszczamy odstawiamy do przestygnięcia. Śmietankę podgrzewamy (ale uwaga nie może się zagotować), odstawiamy.
Do miski przesiewamy mąkę. Po środku robimy wgłębienie i wkruszamy w nie drożdże, posypujemy je 1 łyżką cukru, wlewamy letnie mleko i odstawiamy w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować.
W międzyczasie żółtka ubijamy z 1 łyżką cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Ubitą masę jajeczną dodajemy do mąki z pracującym rozczynem drożdżowym, następnie wlewamy śmietanę, spirytus i wyrabiamy starannie ciasto. Kiedy ciasto zacznie być jednolite dodajemy do niego przestudzone masło i wyrabiamy je ponownie tak długo aż ciasto chłonie całe masło i zacznie ono odchodzić od ręki ( ciasto ma dość luźną konsystencję, ale tak ma być ). Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-2 godziny lub do momentu kiedy ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat podsypany mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2,5 cm i za pomocą szklanki wykrawamy pączki. Na środek każdego nakładamy porcję dżemu. Boki zbieramy do góry i formujemy kształt pączka. Gotowe pączki zostawiamy na podsypanym mąką blacie na 20 minut aby podrosły.
W rondlu o grubym dnie rozpuszczamy smalec. Na gorącym smalcu partiami smażymy pączki po 4-6 minut z każdej strony lub do momentu uzyskania ładnego żółtego koloru. Pączki przekładamy na ręcznik papierowy.
Usmażone pączki oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem (1 szklankę cukru pudru ucieramy z odrobiną soku cytrynowego lub pomarańczowego, mlekiem lub śmietaną) i serwujemy, smacznego