Wrzesień miesiącem ŚLIWEK! Uwielbiam te owoce w każdej możliwej formie – nawet te suszone i wędzone. Pomysłów na ich przygotowanie całe mnóstwo więc przygotujcie się kochani na pełno inspirujących przepisów. A dziś jeden z moich ulubionych. Prosta i pyszna duszona z cebulą karkówka, która dzięki śliwką nabiera zupełnie nowego smaku, polecam 
PS. Macie swoje ulubione przepisy ze śliwką w roli głównej?

Karkówka w sosie własnym z cebulą i śliwkami

4 kotlety z karkówki
2 cebule
1 ząbek czosnku
2 garście śliwek węgierek
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
1 gałązka rozmarynu (lub ½ łyżeczki suszonego)
2 szklanki wody
1 łyżeczka miodu (niekoniecznie)
Sól, pieprz
olej

Kotlety z karkówki myjemy, osuszamy, każdy oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na złoty kolor kotlety z obu stron po czym przekładamy je na talerz.
Na tej samej patelni podsmażamy przez 2 minuty pokrojoną w pół plasterki cebulę, dodajemy połówki śliwek węgierek, liść laurowy, ziele angielskie i posiekany ząbek czosnku – smażymy 5 minut. Do cebuli i śliwek wkładamy z powrotem mięso, dokładamy gałązkę rozmarynu wlewamy 2 szklanki wody i dusimy mięso pod przykryciem około 30-40 minut.
Po tym czasie cebula powinna ze śliwkami stworzyć sos, a mięso zmięknąć, podnosimy pokrywkę i odparowujemy sos około 10-15 minut (lub do pożądanej konsystencji). Uwaga! Sos można zagęścić mąką pszenną wymieszaną z odrobiną wody, ale moim zdaniem jest to zabieg zbędny w tym wypadku, odparowanie nadmiaru płynu w zupełności wystarczy. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną miodu. Karkówkę serwujemy z ulubioną surówką i np. puree ziemniaczanym, smacznego 😉