Wiem, że teraz najbardziej szalony czas. Koniec roku, przygotowania do świąt, ale czasem trzeba uciec choć na chwilę, żeby nie zwariować. No i ja właśnie uciekam  – na sekundę, na chwilę a w zasadzie na 2 dni do Krakowa 🙂 Jadę naładować się pozytywną energią, pospacerować, wyciszyć się (chociaż nie wiem czy to możliwe bo jedzie ze mną moja najlepsza przyjaciółka, a my dwie to mieszanka iście wybuchowa ;). Spokojnie nie zostawiam Was z niczym, przygotowałam dla Was przepis na wigilijną kapustę z grochem i grzybami. Przepisów na nią całe mnóstwo, bo z nią jak z bigosem, każdy robi i każdy daje coś od siebie. Czy moja jest najlepsza? Nie wiem, wiem za to, że jest pyszna i warta spróbowania ; )

 

Kapusta z grochem i grzybami

 

½ kg grochu

2,5 kg kiszonej kapusty

½ kg mrożonych leśnych grzybów

1 duża cebula

Olej

Sól, pieprz

 

Groch zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie wymieniamy wodę , zalewamy go nową – zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy go około 2-3 godziny lub do momentu kiedy zmięknie.

Kapustę próbujemy (odlewamy 1-2 szklanki soku na wszelki wypadek), jeśli jest bardzo kwaśna płuczemy ją pod bieżącą wodą i lekko odciskamy. Przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą   i gotujemy ją 1,5  – 2 godziny .

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Grzyby rozmrażamy i kroimy w drobną kostkę lub przepuszczamy je przez maszynkę do mięsa na sitkach o dużych oczkach.

Na głęboką patelnie wlewamy olej i przesmażamy na nim cebulę.  Kiedy cebula lekko się zeszkli dodajemy do niej grzyby – dusimy wszystko razem 20-30 minut. Następnie dodajemy ugotowany groch i kapustę mieszamy. Doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem i serwujemy gorącą, smacznego 🙂