Wczoraj świętowaliśmy na bogato. Na obiad pojawiła się dawno nie widziana kaczka, i to w  wyjątkowym towarzystwie –  botwinki. Tak, botwinka i rabarbar czyli nasze ulubione hity wiosny razem tworzą niebanalny duet który sprawdzi się super nie tylko do rzeczonej dziwaczki 😀 Musicie się sami o tym przekonać 🙂

PS. Dziękuje Wam za wszystkie życzenia, wiadomości, emaile i komentarze – sprawiliście, że 4 urodziny Igraszek były jeszcze bardziej wyjątkowe <3

 

Kaczka w miodzie z duszoną botwinką z rabarbarem

 

4 nogi z kaczki

4 łyżki miodu

2 gałązki tymianku

Sól, pieprz

Botwinka z rabarbarem:

2 pęczki botwinki

2 łyżeczki masła

½ pęczka szczypiorku

2 łodygi rabarbaru

Sól, pieprz, miód do smaku

 

Kaczkę myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do 18-200 stopni piekarnika. Pieczemy je 20 minut. Miód łączymy z posiekanym tymiankiem. Po upływie 25 minut wyjmujemy nogi z kaczki z piekarnika i smarujemy je wymieszanym wcześniej miodem z tymiankiem. I wstawiamy kaczkę z powrotem do piekarnika na 15-20 minut.

Botwinkę drobno kroimy (osobno łodyżki, osobno liście). Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy.

Na patelni rozpuszczamy masło i smażmy na nim przez 2 minuty pokrojone  drobno łodygi botwinki. Następnie dodajemy pokrojony rabarbar i smażymy 1-2 minutki. Dokładamy pokrojone liście botwinki i szczypiorek, wlewamy ½ szklanki wody i dusimy pod przykryciem botwinkę przez około 1 5 minut. Botwinka jest gotowa kiedy rabarbar zmięknie, wtedy doprawiamy ją do smaku solą, pieprzem i odrobiną miodu.

Upieczoną  kaczkę wykładamy półmisek i serwujemy z duszoną botwinką i młodymi ziemniaczkami z wody, smacznego 😀