Ostatnio mam wrażenie że czas przelatuje mi przez place. Moje dnie wyglądają codziennie tak samo praca, sen, praca – brakuje mi sił na coś poza tym.  Postanowiłam więc ten weekend spędzić na łonie natury ładując akumulatory. Mam nadzieję, że pogoda nie będzie przeciwko mnie i deszcz (jeśli będzie) będzie tylko przejściowy. Ale zanim las, zanim zieleń drzew i ptaków śpiew spotkanie z przyjaciółmi i  kolacja z ich ulubionym daniem – podpłomykami, które i Wam polecam ; )

PS. Dziś piątek i na dodatek 13 wierzycie w przesądy. Dla Was ten dzień jest pechowy czy szczęśliwy?

 

Jogurtowy podpłomyk z kurczakiem, serem pleśniowym i brzoskwiniami

 

Jogurtowy podpłomyk :
1 szklanka mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
150 gram jogurtu greckiego
Dodatki:
1 pojedynczy filet z kurczaka
Sól, pieprz
½ łyżeczki kurkumy
100 gram sera z niebieską pleśnią np. Lazur
4-5 szt. brzoskwiń z puszki
4 łyżeczki oliwy z oliwek
1 gałązka świeżego oregano lub bazylii

 

Podpłomyk: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i sól mieszamy. Do mąki z dodatkami dodajemy jogurt mieszamy składniki łyżką a następnie zagniatamy ciasto na blacie podsypanym mąką. Zagniecione, jednolite i elastyczne ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
W międzyczasie filet z kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy mięso solę, pieprzem i kurkumą. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na złoty kolor kawałki kurczaka (4-6 minut). Ser z pleśnią kroimy w kostkę, a brzoskwinie w plasterki.
Ciasto dzielimy na 4 części, każdą rozwałkowujemy na cienki placek (może być okrągły jak pizza, ale też podłużny). Patelnie rozgrzewamy. Na rozgrzaną patelnie kładziemy rozwałkowany placek i smażymy po 2-3 minuty z każdej strony. Usmażony placek przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem i tak samo smażymy pozostałe placki.
Każdy podpłomyk spryskujemy oliwą, a następnie układamy na nich kawałki kurczaka, sera i brzoskwiń. Tak przygotowane podpłomyki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 5-8 minut lub do momentu rozpuszczenia i zarumienienie się sera.
Upieczone podpłomyki dekorujemy listkami oregano lub bazylii i serwujemy gorące, smacznego ; )