Czy Wam też tydzień bez kawałka ciasta i filiżanki kawy wydaje się tygodniem straconym? Gorzej, jak brakuje chęci na upieczenie czegoś spektakularnego. Ja nawet miałam iść do cukierni – ale kiedy policzyłam sobie ile taki spacer mi zajmie poszłam na łatwiznę i upiekłam to błyskawiczne ciasto. Nie napiszę, że zniknęło szybciej niż zajęło jego przygotowanie – bo tym razem połowę schowałam przed rodzinką 😀 ( popołudniu goście więc i dla nich zostać coś musi 😀 ) Mogę za to napisać, że smakuje lepiej niż wygląda a na dodatek możecie użyć dowolnych owoców, więc nie zwlekajcie i do pieczenia! 😀

 

 

Jogurtowe ciasto z nektarynkami i borówkami

 

1,5 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody

½ kostki masła

1 szklanka cukru

2 jajka

½ szklanki jogurtu greckiego

1/2 szklanki borówki amerykańskiej

2-3 nektarynki

 

Nektarynki obieramy ze skórki, usuwamy pestkę kroimy w plasterki. Borówkę płuczemy o zostawiamy na sitku aby obciekła.

W miseczce łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sodę.

W misce ucieramy na puszystą masę masło z cukrem. Kiedy masa stanie się w Mierę jednolita dodajemy jajka i jogurt – miksujemy na wysokich obrotach przez 1-2 minuty. Do masy dodajemy mąkę i miksujemy do połączenia się wszystkich składników (około 1 minuty).

Ciasto wylewamy na tortownicę (23 cm)  wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układamy pokrojone nektarynki i borówki. Tak przygotowane ciasto wstawimy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30-40 minut (najlepiej po 30 minutach do ciasta włożyć patyczek i jeśli po wyjęciu jest już suchy ciasto jest gotowe – jeśli nie dopiekamy go 10 minut i ponownie sprawdzamy).

Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem, smacznego ;D