Dopadł mnie jakiś wirus i nowy rok zaczynam przymusową dietą (wiecie suchy chleb i takie sprawy), ale jogurty ratują mi życie. Nie za bardzo przepadam za naturalnymi wolę te owocowe, ale nie wiem czy wiecie, że jogurty owocowe w sklepach to w zasadzie sam cukier plus barwniki. A przygotowanie w domu owocowego jogurtu  w ulubionym smaku to 5 minut roboty. Wystarczy tylko dobrej jakości jogurt naturalny (czytajcie etykiety, bo i do niego dosypują tony cukru i nie potrzebnych dodatków) i ulubione owoce. Ja przygotowałam dziś mega jogurt mocy z owocami tropikalnymi wzbogacony awokado, teraz nawet grypa żołądkową mi nie straszna 😀

 

Jogurt z papają i mango

 

½ awokado
½ papai
½ mango
2 szklanki jogurtu naturalnego dobrej jakości

Do blendera przekładamy obrane i pokrojone na kawałki awokado. Następnie dodajemy pokrojoną połówkę owocu mango, a także pozbawioną nasion i pokrojoną na kawałki papaję. Do owoców dodajemy jogurt naturalny i wszystko starannie blendujemy na gładką, jednolitą masę. Tak przygotowany jogurt przekładamy do dwóch miseczek lub szklaneczek i serwujemy, smacznego 🙂