Na straganach pojawiły się wielkie pomarańczowe dynie. Uwielbiam ten czas, bo jesień kocham  tak samo jak wiosnę.  Dynie lubię za wszechstronność – sprawdza się w deserach i daniach wytrawnych. Ja dziś mam dla Was na pyszny początek tygodnia  optymistyczną zupę z dynią, kukurydzą i marchewką, zapewniam będziecie zachwyceni jej smakiem ; )

 

Jesienna zupa z dynią i kukurydzą

 

1,5 litra domowego bulionu drobiowego

1 duża marchewka

¼ niedużej dyni hokkaido

1 kolba kukurydzy

2 ziemniaki

2 ugotowane filety z kurczaka lub filety z udźca kurczaka

200 ml śmietany 30%

1 garść natki pietruszki

Sól, pieprz

 

Kukurydzę obieramy i za pomocą ostrego noża wycinamy ziarenka z kolby. Ziemniaki obieramy i kroimy w dość sporą kostkę. W mniej więcej taką samą kostkę kroimy obraną dynię hokkaido. Obraną marchewkę kroimy w plasterki.

Do garnka z bulionem dodajemy kukurydze i gotujemy ją około 5 minut, następnie dodajemy pokrojoną marchewkę, ziemniaki i dynie i gotujemy zupę na wolnym ogniu około 20 minut (lub do momentu kiedy ziemniaki i dynią będą miękkie , ale Uwaga! Warzywa nie mogą być rozgotowane).

Do zupy wlewamy śmietanę, dodajemy natkę i pokrojonego w plasterki kurczaka i gotujemy 2-3 minuty, zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Zupę serwujemy gorącą, posypaną natką, smacznego ; )