Forsycja – te żółte kwiaty rosnące na krzewach zna chyba każdy. Nie każdy jednak wie, że forsycja to skarbnica zdrowia. Forsycja jest źródłem rutyny i witaminy C (taki naturalny rutinoscorbin) , ma działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne, chroni przed nowotworami, hamuje działanie wolnych rodników i opóźnia procesy starzenia. Zamiast więc łykać tabletki warto wybrać się na spacer i poszukać krzewu z dala od ulicy, nazrywać kwiatów i przygotować napar pełen zdrowia. A resztę kwiatów ususzyć aby jesienią i zimą móc wzmacniać organizm naturalnie  😉

 

Napar z forsycji

 

1 garść kwiatów forsycji

1 szklanka gorącej (nie wrzącej wody)

Miód (opcjonalnie do posłodzenia)

 

Kwiaty wykładamy na 15 minut na ręcznik papierowy, oczyszczamy je z ewentualnych robaczków czy śmieci – przekładamy do filiżanki. Zalewamy je gorącą ale nie wrzącą wodą, przykrywamy spodeczkiem i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie wywar przecedzamy i pijemy na zdrowie. Napar można posłodzić odrobiną miodu ; )