Pogoda nas dziś nie rozpieszcza więc rozpieszczam nas pysznym śniadaniem. Jajka zapiekane to fajny i bardzo smaczny sposób na urozmaicenie śniadania. My właśnie kończymy je jeść, potem szybka kawa, ciepłe ubranie i wyruszamy najpierw w poszukiwaniu wolontariuszy Sztab WOŚP Skarżysko-Kamienna, a potem na co weekendowy spacer po lesie, a Wy jakie macie plany na dziś?

Jajka zapiekane z parmezanem i szczypiorkiem

2 jajka
¼ szklanki śmietany 30%
2 łyżki startego parmezanu
2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka masła
Sól, pieprz

Dwie kokilki (lub płaskie słoiczki) smarujemy masłem. Do każdej wlewamy śmietankę dodajemy ser( troszkę zostawiamy aby posypać jajko po upieczeniu) i szczypiorek – mieszamy. Do kokilek wbijamy po jajku, oprószamy je solą i pieprzem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 10-12 minut/ lub do momentu ścięcia się białka.
Upieczone jajka wyjmujemy z piekarnika posypujemy odrobiną parmezanu i serwujemy np. z tostowymi grzankami, smacznego