Dziś będzie krótko. Na poprawę humoru dla tych co chorzy, przygnębieni i źli, albo po prostu dla tych którzy szukają słodkiego co nieco – polecają się pyszne i szybkie jabłka pod kruszonką z cudownie pachnącym waniliowym sosem! Do kawy, herbaty czy kubka kakao jak znalazł , do tego poprawa samopoczucia gwarantowana 
PS. Na warsztatach było inspirująco, więcej szczegółów wkrótce 

Jabłka pod kruszonką z sosem waniliowym

8-10 szt. jabłek (najlepiej dwóch gatunków)
1-2 łyżki brązowego cukru
Sok z ¼ cytryny
2 łyżki masła + 1 łyżka

Kruszonka:
1 szklanka mąki
½-2/3 szklanki cukru
½ kostki masła

Sos waniliowy:
330 ml śmietany 30%
2,5 łyżki brązowego cukru
½ laski wanilii

Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dość tubą kostkę. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka, sok z cytryny i cukier i smażymy jabłka około 15-20 minut. Jabłka mają się zarumienić ale nie powinny się zbytnio rozpadać. Jabłka odstawiamy.
W miseczce łączymy ze sobą przesianą mąkę, masło i cukier. Delikatnie rozcieramy wszystkie składniki między palcami aż do uzyskania kruszonki.
4 mini foremki lub 1 naczynie żaroodporne smarujemy masłem, na dnie układamy jabłka, a na nich rozsypujemy powstałą kruszonkę. Jabłka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut.
W międzyczasie do rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy cukier i nasiona z ½ niedużej laski wanilii – sos gotujemy na niedużym ogniu około 10 minut – lub do momentu kiedy 1/3 płynu odparuje. Sos można podawać zarówno na ciepło i na zimno.
Upieczone jabłka wyjmujemy z piekarnika i serwujemy gorące z sosem waniliowym, smacznego 😉