Aahe Maste to pożywna, gęsta zupa irańska z grochem, ryżem i pulpecikami. Kiedy spróbowałam jej pierwszy raz zachwyciła mnie swoim smakiem i chociaż nie lubię grochu, poprosiłam o dokładkę. Dziś mam dla Was przepis na tą pyszną zupę, ale w wersji lżejszej bez pulpecików. Jest ona idealna na obiad po ciężkim dniu, bo nie dość, że daje nam niezłą porcję energii to i cieszy nasze oczy pięknym żółtym kolorem , dzień dobry bardzo 

Irańska zupa grochowa a`la Igraszki

1 szklanka grochu
2 cebule
1, 5 łyżeczki kurkumy
1-1,5 litra bulionu warzywnego lub wody
½ szklanki ryżu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanej kolendry
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1-2 łyżeczki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
Sól, pieprz

Groch wsypujemy do rondelka, zalewamy zimną wodą i zostawiamy na noc.
W garnku rozpuszczamy masło i przesmażamy przez 2 minuty pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekany czosnek. Kiedy cebula z czosnkiem lekko się zeszkli dodajemy kurkumę – mieszamy i przesmażamy jeszcze 2 minuty. Do podsmażonej cebuli, dodajemy moczony całą noc (odcedzony ) groch, zalewamy to wszystko bulionem lub woda i gotujemy pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie dodajemy przepłukany na sicie ryż, posiekaną pietruszkę, kolendrę i szczypiorek i gotujemy kolejne 20 minut lub do momentu kiedy ryż stanie się miękki. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zupa ma być gęsta, jeśli jednak wolimy rzadszą, dolewamy nieco więcej bulionu lub wody.
Zupę serwujemy gorącą, posypaną świeżymi ziołami, smacznego ; )