Ostatnio zrobiłam się trochę leniwa i jak gotuje to raczej rzeczy, które nie wymagają spędzania wielu godzin w kuchni (wyjątek to bigos, który robiłam na specjalne zamówienie Patrycji).  Nie inaczej jest kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Wtedy oprócz owoców pod kruszonką z pomocą przychodzi ten przepis. Prosty, szybki i pyszny, do tego możemy zrobić ten deser z ulubionymi owocami, ja wybrałam gruszki, które z lodami bakaliowymi stworzyły idealną całość ; ) Polecam i Wam nie tylko na jesienne smutki ; )

 

Gruszki zapiekane w cieście z lodami bakaliowymi

 

Ciasto:

¼ kostki masła

3 jajka

¾ szklanki mleka

½ szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

¼ łyżeczki sody oczyszczonej

1/3 szklanki cukru

Szczypta soli:

Dodatkowo:

3-4 gruszki

Cukier puder

500 ml opakowanie lodów bakaliowych

 

Masło rozpuszczamy, odstawiamy do przestygnięcia.

Gruszki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki.

Naczynie do zapiekania smarujemy 1 łyżką rozpuszczonego wcześniej masła, układamy na dnie plasterki gruszek.

Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia , sodę i cukier , wbijamy jajka, wlewamy mleko, rozpuszczone masło , dodajemy szczyptę soli i miksujemy wszystko na gładkie ciasto.

Gotowym ciastem zalewamy owoce i tak przygotowane wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni. Pieczemy 30-45 minut, aż wierzch ciasta ładnie się zezłoci.

Gruszki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na chwilę, następnie posypujemy wierzch cukrem pudrem i serwujemy. Na każdą porcję nakładamy gałkę lodów bakaliowych i zjadamy ze smakiem, smacznego ; )