Jak ten czas pędzi – mamy już MAJ! To jakiś totalny obłęd! Ja w sumie się cieszę bo jeszcze kilka dni i będę dla was zbierać nowe greckie inspirację na Korfu. Ale zanim wakacje, zanim błogi odpoczynek wspomnienie zeszłorocznych wakacji – grillowany ser halloumi z domowym dżemem z chili polecam się wam na grilla ; )

 

Grillowane halloumi z dżemem z chilli

 

Dżem  z chilli:

6 papryczek chilli

1 czerwona papryka

1 nieduża cebula

2 ząbki czosnku

½ szklanki wody

1/3 szklanki octu jabłkowego

1,5 szklanki cukru

Sok z 1/2 limonki

1 łyżeczka sosu rybnego

Dodatkowo:

1 opakowanie sera halloumi

1 łyżeczka oliwy z oliwek

 

Bo blendera wkładamy pokrojone na pół papryczki chilli, obraną i pozbawioną gniazd nasiennych czerwoną paprykę, obrane ząbki czosnku i cebulę – wlewamy wodę i blendujemy wszystko dokładnie. Długość blendowania zależy od tego czy chcemy gładki dżem czy z wyczuwalnymi kawałkami przypraw – ja wolę z kawałkami.

Zblendowaną masę przekładamy do rondelka wlewamy ocet, sos rybny, sok z limonki, wsypujemy cukier i zagotowujemy całość. Ogień zmniejszamy i gotujemy dżem około 45-60 minut – aż nadmiar płynów wyparuje a dżem stanie się gęsty i lepki.

Tak przygotowany dżem przekładamy na miseczki lub do wyparzonych słoików – odstawiamy.

Ser halloumi wyjmujemy z opakowania kroimy w paski i smarujemy lekko oliwą z oliwek. Kładziemy na rozgrzany ruszt lub patelnie grillową i grillujemy po 1-2 minut z każdej strony.

Zarumieniony ser przekładamy na talerz i serwujemy z przygotowanym wcześniej dżemem z chilli, smacznego 😀