Zaczyna się robić ciepło, zaczynam automatycznie sięgać po większą ilość warzyw i patelnie grillową. I choć wiem, że na ogórki jeszcze nie sezon, to nie mogłam sobie odmówić zrobienia z nich oryginalnej sałatki. Do tego świeża makrela, po która naprawdę warto sięgnąć i lekki, pyszny i zdrowy obiad gotowy i to w max 25 minut  ; )

 

Grillowana makrela z „makaronem” ogórkowym

 

4 filety z makreli

Sól, pierz

„Makaron” z ogórków :

2 ogórki długie

3 łyżeczki octu jabłkowego lub ryżowego

4 łyżeczki cukru

1-2 papryczki chilli

1 łyżeczka oleju sezamowego

1 garść liści kolendry

 

Ogórki myjemy i za pomocą strugaczki do warzyw robimy z nich makaron. Jeśli strugaczki nie mamy to ogórki kroimy wzdłuż  w cienkie plasterki a następnie w cienkie paseczki. Lekko solimy i odstawiamy na 5 minut. Odciskamy nadmiar wody.

W miseczce łączymy ze sobą ocet i cukier – mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodajemy olej sezamowy i posiekane chilli. Tak przygotowanym sosem polewamy „makaron” z ogórków.

Makrelę myjemy, osuszamy, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Kładziemy na mocno rozgrzany ruszt lub patelnie grillową i grillujemy po 2-4 minut z każdej strony.

Grillowaną makrelę podajemy wraz z ogórkowym „makaronem” posypanym listkami kolendry, smacznego 😀