Żar leje się z nieba, jest tak gorąco, że marzę tylko o wakacjach i kąpieli w morzu 😀 Zamiast morza mam koło siebie hektolitry zimnej wody z ogórkiem i miętą które skutecznie gaszą pragnienie. Nawet o jedzeniu w taki upał zbytnio się nie myśli, ale wieczorek, kiedy słońce zajdzie i zacznie powiewać malutki wiaterek warto rozpalić grilla i przygotować tą pyszną, zdrową, letnią i na dodatek fit sałatkę – w końcu nawet w upały jeść trzeba 😀

 

Grillowana makrela na szpinaku z truskawkami

 

2 filety z makreli

Sól, pieprz

1 łyżeczka oliwy

Sałatka:

4 garście świeżego szpinaku

1 pomarańcza

1 szklanka truskawek

1 cebulka

Sok z 1 pomarańczy

1 papryczka chilli

2 łyżki oliwy

1-2 łyżeczki miodu

Sól, pierz

 

Szpinak myjemy, osuszamy, układamy na półmisku. Pomarańcze filetujemy, fileciki kroimy na pół, i układamy na szpinaku. Umyte truskawki pozbawiamy szypułek i dzieli na ćwiartki. Cebulkę kroimy w piórka dodajemy do szpinaku razem z truskawkami.

Sok z pomarańczy mieszamy z oliwą, miodem i posiekaną papryczką chilli. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Makrelę myjemy, osuszamy, każdy filet dzielimy na pół, skrapiamy oliwą i oprószamy sola i pieprzem. Grillujemy ją na gorącym ruszcie lub patelni grillowej od 2-4 minut z każdej strony.

Sałatę skrapiamy przygotowanym wcześniej sosem, układamy kawałki grillowanej makreli i serwujemy, smacznego 😀