Żar leje się z nieba, jest tak gorąco, że marzę tylko o wakacjach i kąpieli w morzu 😀 Zamiast morza mam koło siebie hektolitry zimnej wody z ogórkiem i miętą które skutecznie gaszą pragnienie. Nawet o jedzeniu w taki upał zbytnio się nie myśli, ale wieczorek, kiedy słońce zajdzie i zacznie powiewać malutki wiaterek warto rozpalić grilla i przygotować tą pyszną, zdrową, letnią i na dodatek fit sałatkę – w końcu nawet w upały jeść trzeba 😀
Grillowana makrela na szpinaku z truskawkami
2 filety z makreli
Sól, pieprz
1 łyżeczka oliwy
Sałatka:
4 garście świeżego szpinaku
1 pomarańcza
1 szklanka truskawek
1 cebulka
Sok z 1 pomarańczy
1 papryczka chilli
2 łyżki oliwy
1-2 łyżeczki miodu
Sól, pierz
Szpinak myjemy, osuszamy, układamy na półmisku. Pomarańcze filetujemy, fileciki kroimy na pół, i układamy na szpinaku. Umyte truskawki pozbawiamy szypułek i dzieli na ćwiartki. Cebulkę kroimy w piórka dodajemy do szpinaku razem z truskawkami.
Sok z pomarańczy mieszamy z oliwą, miodem i posiekaną papryczką chilli. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Makrelę myjemy, osuszamy, każdy filet dzielimy na pół, skrapiamy oliwą i oprószamy sola i pieprzem. Grillujemy ją na gorącym ruszcie lub patelni grillowej od 2-4 minut z każdej strony.
Sałatę skrapiamy przygotowanym wcześniej sosem, układamy kawałki grillowanej makreli i serwujemy, smacznego 😀
MIMI
pysznie, zdrowo i kolorowo i do tego jak pięknie się prezentuje, zapisuje będzie jak znalazł na majówkowe grillowanie 🙂
Gosia
a dziękuje bardzo i czekam na wiadomość jak smakowało 🙂