Dziś pogoda idealna aby oddać się jednemu z ulubionych weekendowych zajęć naszych rodaków – grillowaniu. Gdyby nie to, że właśnie jestem w drodze do Warszawy, gdzie będę zgłębiać wiedzę na Food Blogger Fest już leciałabym po zakupy. Na liście zakupowej na bank znalazłaby się królowa grilla KARKÓWKA, która muśnięta ogniem i podana z prostym, aromatycznym i oryginalny dressingiem stanie się hitem każdej imprezy. Spróbujcie i przekonajcie się sami ; )

 

Grillowana karkówka z dressingiem nouc cham

 

4 kotlety z karkówki ( po 180-200 gram każdy)

1 łyżeczka oliwy z oliwek

Sól, pieprz

Dressing nuoc cham:

2 ząbki czosnku

Garść kolendry (liście plus łodyżki)

4 łyżki soku z limonki

4 łyżki sosu rybnego

1-2 łyżeczki cukru

 

Karkówkę skrapiamy oliwą i oprószamy solę i pieprzem. Kładziemy na rozgrzany grill i grillujemy ją po 3-5 minut z każdej strony. Przekładamy na deskę i odstawiamy na 5 minut.

W międzyczasie w miseczce łączymy sok z limonki z cukrem – mieszamy aż do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy sos rybny przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekane łodyżki kolendry – mieszamy aż do połączenia się składników.

Karkówkę za pomocą ostrego noża kroimy w cieniutkie plasterki, polewamy je przygotowanym dressingiem, posypujemy listkami kolendry i serwujemy np. z grillowanym pieczywem, smacznego 😀

Inspiracja: Bon apetit