Wszyscy już żyją dniem jutrzejszym i zbliżającym się dla niektórych długim weekendem? A może są tu tacy którzy szukają inspiracji na obiad i chcą przepis na kawałek pysznego mięsa? Jeśli jesteś właśnie tą osobą mam dla Ciebie najlepszą na świecie rozpływającą się w ustach golonkę z przepyszną kapustą kiszoną. Wszystko t razem tworzy poezję smaku a jak dodamy dobrą, mocno schłodzoną czystą to czeka nas kulinarna uczta. I na tą chwilę zapomnijmy o kaloriach bo te raz na jakiś czas zwłaszcza zimą wskazane 😉 I tak wiem, wymaga trochę czasu a co za tym idzie cierpliwości ale warto, naprawdę warto 

 

Golonka pieczona na kapuście kiszonej

4 szt. golonki przedniej
6 ziaren angielskich
4 liście laurowe
2 marchewki
1 nieduża cebula
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz
1 łyżeczka słodkie papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
½ kg kiszonej kapusty
1 cebula
1 marchewka
1 łyżka oleju
Sól, pieprz, cukier do smaku

Kapustę zalewamy wodą gotujemy 45 minut, odcedzamy i odstawiamy.
Golonki oczyszczamy, opalamy i płuczemy. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą (wody tyle aby przykryła golonki), dodajemy obrane pokrojone na 4 marchewki, cebulę, ząbki czosnku, ziele i liście laurowe. Całość zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy golonki godzinę następnie dodajemy sól (około 1-2 łyżeczek) i gotujemy jeszcze 1,5-2 godziny lub do momentu kiedy widelec wbity w golonkę swobodnie z niej wyjdzie. Ugotowane golonki przekładamy na talerz i zostawiamy na chwilę do przestygnięcia. Powstały w trakcie gotowania bulion możemy wykorzystać jako bazę do zup (UWAGA! 1 szklankę bulionu odlewamy będzie nam potrzebny!).
Skórę ugotowanych golonek lekko nacinamy. Golonki oprószamy solą, pieprzem i dwoma rodzajami papryk, odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim cebulę pokrojoną w piórka. Kiedy cebula lekko się zeszkli (około 2 minut) dodajemy marchewkę startą na tarce o grubych oczkach – smażymy 2 minut. Następnie dodajemy obgotowaną wcześniej kapustę i smażymy wszystko razem jeszcze 5 minut. Kapustę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukier – mieszamy.
Naczynie żaroodporne lub blachę do pieczenia skrapiamy olejem. Na dnie układamy przyprawioną kapustę, nie niej układamy obgotowane i oprószone przyprawami golonki, całość podlewamy 1 szklanką bulionu. Tak przygotowane golonki wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 30-45 minut lub do momentu uzyskania pięknej, chrupiącej skórki.
Upieczoną golonkę serwujemy z chrupiącym pieczywem i musztardą także kieliszkiem schłodzonej czystej na lepsze trawienie 😉 smacznego 

Przepis powstał we współpracy z marką Pravda. The truth in vodka.