Porządkowałam dziś zdjęcia na komputerze i trafiłam na te z mojej podróży do Rzymu. Byłam tam dwa razy i ciągle nie mam dość, bo miasto i ludzie tam zupełnie wyjątkowi, a ja czułam się tam jak w domu. Nie ukrywam, że wciąż wypatruje ofert na bilety lotnicze, aby tym razem zabrać i pokazać moje ulubione miejsca w Wiecznym Mieście mojemu Młodemu i Paulinie. Jeśli zastanawiacie się czy tam jechać bez wahania mówię Wam TAK i to niezależnie od pory roku.

 

Jako, że zdjęcia te przywołały masę wspomnień postanowiłam zaparzyć mocną kawę i usmażyć na małe słodkie co nieco frittalle di mele czyli mini pączusie z jabłkami. Są przepyszne, można je dostać w całych Włoszech, choć w każdym regionie wyglądają inaczej. Ja tym razem poszłam na łatwiznę i zrobiłam te w formie racuszków kładzionych łyżką – niezależnie od formy jaką przybiorą są przepyszne o czym możecie przekonać się sami 😉

 

Frittalle di mele czyli włoskie pączki z jabłkami

 

1 szklanka mąki 00

2/3 szklanki mleka

1 opakowanie drożdży suszonych

1 jajko

2 łyżki rumu

½ szklanki rodzynek

2 jabłka

1 łyżka masła

Cukier puder

Olej do smażenia

 

Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy masło – podgrzewamy je aż do rozpuszczenia się masła, odstawiamy je na bok.

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Rodzynki zalewamy w szklance gorącą wodą – odstawiamy na 15 minut, odcedzamy.

Do miski przesiewamy mąkę dodajemy drożdże, wlewamy letnie mleko z masłem, wbijamy jajko i za pomocą łyżki energicznie mieszamy wszystkie składniki. Do jednolitego ciasta dodajemy rum, odcedzone rodzynki i pokrojone jabłka – mieszamy całość raz jeszcze i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

Kiedy ciasto podrośnie mieszamy je raz jeszcze.

Na głęboką patelnie wlewamy oliwę i podgrzewamy ją. Na gorący tłuszcz łyżką nakładamy porcję ciasta – zmniejszamy ogień i smażymy pączki po 3-5 minut z każdej strony.

Usmażone pączki wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Odsączone z nadmiaru tłuszczu pączki przekładamy na talerzyk, oprószamy cukrem pudrem i serwujemy najlepiej w towarzystwie mocnej, włoskiej kawy, smacznego ; )