Czy tylko ja mam problem z decyzją co pysznego i zaskakującego można przygotować na świąteczny obiad? Przez kilka tygodni testowałam, piekłam gotowałam i w końcu znalazłam przepis idealny – prosty, efektowny, w świątecznym klimacie i do tego przepyszny! W roli głównej – filet z indyka wypełniony pysznym farszem z pistacjami, podany z sosem żurawinowym podbije kubki smakowe wszystkich domowników i gości 

Filet z indyka faszerowany pistacjami z sosem żurawinowym

1 file z indyka (waga około 1,5 kg)

Nadzienie:
1 cebulka
1 ząbek czosnku
½ szklanki suszonej żurawiny
½ szklanki suszonych moreli
2/3 szklanki pistacji
1 jajko
Okruchy z 1 czerstwej bułki
Skórka i sok z 1 pomarańczy
2 łyżki posiekanej pietruszki
Sól, pieprz

Sos żurawinowy:
½ szklanki suszonej żurawiny
½ szklanki suszonych moreli
½-1 papryczka chilli
1 łyżeczka startego imbiru
1-2 ząbki czosnku
1-2 łyżeczki cukru brązowego
Skórka i sok z 1 pomarańczy
Sok z 1 cytryny
2 szklanki wody
1 łyżka oliwy
Sól, pieprz

Indyk: Żurawinę i morele zalewamy gorącą wodą odstawiamy na 15 minut aby zmiękły. Odcedzamy, przekładamy do blendera. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i przesmażamy na niej posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Zeszkloną cebulę z czosnkiem przekładamy do blendera. Następnie dodajemy obrane pistacje, okruchy z bułki, skórkę i sok z pomarańczy, jajko, pietruszkę i miksujemy wszystko (składniki mają być rozdrobnione ale nie za bardzo, aby nie wyszła nam papka). Farsz doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Mięso płuczemy i osuszamy. Rozcinamy je wzdłuż i lekko rozbijamy. Oprószamy je z dwóch stron solą i pieprzem. Na rozbitym filecie układamy farsz i zwijamy filet w roladkę. Spinamy go wykałaczkami lub zawiązujemy nitką.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i obsmażamy nafaszerowany filet z dwóch stron aż do zarumienienia (po 2-3 minuty z każdej strony). Obsmażony filet przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy mięso folią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 60 minut, następnie ściągamy folię, podwyższamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy mięso jeszcze 15-20 minut. Po upieczeniu mięso wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 15 minut aby mięso odpoczęło.
Sos: Żurawinę i morele zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy 15 minut aż owoce zmiękną. Kiedy owoce będą miękkie dodajemy do nich starty na tarce imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, skórkę i sok z pomarańczy, sok z cytryny i posiekaną chilli – gotujemy 5 minut. Sos zdejmujemy z ognia blendujemy (zostawiamy jednak cząstki owoców). Sos ponownie stawiamy na ogniu i doprawiamy go do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Mięso kroimy w plasterki , serwujemy z gorącym sosem i np. ziemniaczkami puree, smacznego ;D