Wiem, że to nie całkiem propozycja na leniwe niedzielne śniadanie, ale nie mogłam się oprzeć 😉 Wiecie, że w weekendy cierpię na bezsenność i szukam sobie zajęć no i znalazłam. Uspakajające i wprowadzające w dobry humor mieszanie w garnku składników na dżem– wszak domowy dżem to coś co sprawia że na buzi gości uśmiech. A jak do tego jak dżem jest pyszny i oryginalny no to już podwójna dawka szczęścia. I na taką dawkę pyszności chcę Was w ten niedzielny poranek namówić. I wierzcie mi dżem z kiwi jest wart uwagi 

Dżem z bananów i kiwi

6 szt. owoców kiwi
2 dojrzałe banany
Sok z ½ cytryny lub limonki
½ szklanki cukru

Kiwi obieramy ze skórki – kroimy w drobną kostkę.
Banany obieramy i rozgniatamy widelcem na papkę.
Pokrojone owoce kiwi i rozgniecionego banana przekładamy do garnka, dodajemy wyciśnięty sok z limonki/cytryny, wsypujemy cukier –mieszamy. Owoce zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień i smażymy dżem około 45 minut raz na jakiś czas mieszając zawartość aby się nie przypaliła.
Gotowy dżem przelewamy do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcamy i stawiamy słoiczki na desce do góry dnem – zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Serwujemy z ulubionym pieczywem u mnie domowymi sconsami  smacznego