Przygotowanie domowych dżemów i konfitur działa na mnie uspakajająco. To wielogodzinne gotowanie i mieszanie pozwala się totalnie odstresować a myślą krążyć koło pysznych tematów. Zazwyczaj przy tej produkcji kombinuje kolejne połączenia, które dadzą szansę na podbicie kubków smakowych moich znajomych, bo z przetworami jest tak, że fajnie jest się nimi podzielić 😀 Nie ma moim zdaniem fajniejszego prezentu niż słoiczek pysznego dżemu przygotowanego z <3 i podarowanego komuś bliskiemu, a zapewniam Was, że ten dżem nadaje się do tego idealnie. Jest pyszny nie tylko na świeżej bułeczce z masłem, ale świetnie nadaje się  do przełożenia tortów czy jako farsz do naleśników – polecam tym bardziej, że akurat ceny malin i brzoskwiń są teraz najlepsze ;D

 

Dżem malinowo – brzoskwiniowy

 

500 gram malin

1 kg brzoskwini

2-3 szklanki cukru

Sok 1 /4 limonki

Skórka z 2 jabłek

 

Maliny płuczemy zasypujemy 1 szklanką cukru i odstawiamy na godzinę.

Brzoskwinie nacinamy, zalewamy wrzątkiem, przekładamy do zimnej wody i obieramy ze skórki. Brzoskwinie kroimy na pół usuwamy pestki i kroimy na kawałki. Do pokrojonych brzoskwiń wyciskamy sok z limonki i zasypujemy je  1 szklanką cukru – odstawiamy na godzinę.

Brzoskwinie przekładamy do garnka zagotowujemy zmniejszamy ogień, gotujemy 15 minut, następnie dodajemy maliny  i gotujemy na wolnym ogniu wszystko razem około 45 minut. Do dżemu dodajemy skórkę z jabłka i gotujemy 5 minut. Wyłączamy i zostawiamy dżem do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na całą noc).

Po tym czasie sprawdzamy konsystencję dżemu jeśli jest już gęsty zagotowujemy go ponownie i przelewamy do wyparzonych słoików, jeśli jednak konsystencja jest nadal płynna, gotujemy go wraz ze skórką z jabłka jeszcze godzinę lub do uzyskania pożądanej konsystencji. Czas przygotowania zależy od mocy kuchenki i zawartości naturalnej pektyny w skorce jabłka 😀

Słoiki wypełnione dżemem, zakręcamy i stawiamy na desce do góry dnem i zostawiamy aż do całkowitego wystygnięcia, następnie słoiki odwracamy i chowamy, smacznego ;D