Dynie. Małe, duże, zielone i pomarańczowe. Gdzie się człowiek nie ruszy to je widzi. Ja cieszę się z tego ogromnie bo to warzywo po które powinniśmy sięgać jak najczęściej – zwłaszcza w sezonie. Uwielbiam ją za wszechstronność – świetnie smakuje zarówno pieczona jak i smażona. Można z niej zrobić zupę, sos, dodać do mięsa, zrobić deser albo upiec ciasto, można też zrobić z jej dodatkiem pączki. Powiem Wam, że wykonanie jest banalne i jeśli mamy puree z dyni nie zajmie nam to więcej niż 25 minut. A jeśli podamy do nich równie prosty w przygotowaniu sos karmelowy to czeka nas niebiańska uczta. I gwarantuje, że to deser nie tylko dla dzieci 😉

Dyniowe mini pączki ze słonym karmelem

Pączki:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
¼ szklanki mleka
½ szklanki puree z dyni
2 łyżki masła
szczypta soli

Sos karmelowy słony:
1 szklanka cukru
200 ml śmietany 30%
½ szklanki wody
½ łyżeczki soli morskiej
1-2 łyżki masła

Sos : Na patelnie o grubym dnie wsypujemy cukier, rozkładamy go łyżką na całym dnie. Podgrzewamy aż rozpuści się i nabierze ładnego brązowego koloru. Do rozpuszczonego cukru, ostrożnie (może pryskać) wlewamy wodę – mieszamy i podgrzewamy do momentu uzyskania ponownie gładkiej masy. Wtedy wlewamy śmietankę, dodajemy masło i sól i gotujemy około 5 minut, aż do momentu uzyskania sosu o pożądanej przez nas konsystencji.
Pączki: Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy szczyptę soli – mieszamy. Do mąki wbijamy jajka, wlewamy mleko i dodajemy puree z dyni – wszystko miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Dłonie smarujemy oliwą, nabieramy ręką porcję ciasta i formujemy okrągłe kulki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim utoczone pączki. Pączki smażmy 3-5 minut z każdej strony lub do uzyskania ładnego brązowego koloru.
Usmażone pączki, wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsączamy z nadmiaru tłuszczu a następnie obtaczamy je w cukrze.
Pączki serwujemy razem z sosem karmelowym, smacznego ;D

Przepis powstał we współpracy z marką Pravda. The truth in vodka.