Nieodłącznym elementem naszej kolacji wigilijnej jest czerwony barszcz. Podajemy go z pierogami z farszem z suszonych grzybów, jest jednak w rodzinie kilka osób, które zamiast suszonych grzybów woli te świeże. Dla tej części co roku mam specjalnie zamrożone leśne grzyby aby móc usmażyć krokiety. W tym roku postanowiłam jednak zaskoczyć grupę krokietową i podam im pierogi. Na dodatek pierogi pieczone, które wypełnię po samiuśkie brzegi farszem ze świeżych grzybów 🙂 Jeśli i Wy w zamrażarce macie jakiś zabłąkany (a może specjalnie trzymany na święta) woreczek grzybów leśnych to polecam te przepyszne pierogi 

Drożdżowe pierogi z grzybami leśnymi

Farsz:
½ kg mrożonych leśnych grzybów (u mnie opieńki)
1 cebula
1 łyżka oleju
Sól, pieprz

Ciasto:
3-3,5 szklanki mąki
½ opakowania drożdży
1 łyżeczka cukru
½ kostki masła
1 szklanka mleka
1 jajko
1 łyżeczka wody lub mleka
sól

Farsz: surowe zamrożone grzyby gotujemy 30 minut, odcedzamy i studzimy. W międzyczasie na patelni przesmażamy na złoty pokrojoną w piórka cebulkę. Przestudzone grzyby i przesmażoną cebulkę przekręcamy w maszynce do mięsa. Wszystko starannie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ciasto: do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło i podgrzewamy na wolnym ogniu do momentu rozpuszczenia się masła – odstawiamy. Drożdże rozkruszamy do miseczki posypiemy cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Mąkę przesiewamy do miski, po środku robimy wgłębienie wlewamy rozczyn, lekko przestudzone mleko z masłem, wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy wszystko ręką na jednolite gładkie ciasto. Kiedy uzyskamy gładkie, elastyczne ciasto, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut lub do momentu podwojenia przez nie objętości.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat podsypany mąką i rozwałkowujemy. Z rozwałkowanego ciasta za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Na środku każdego kładziemy łyżkę farszu o zlepiamy je jak tradycyjne pierogi. Układamy je na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem (zachowując odstępy, ciasto będzie jeszcze rosło), przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
W miseczce rozkłócamy jajko z łyżeczką mleka lub wody, tak przygotowanym jajkiem smarujemy za pomocą pędzelka pierogi. Pierogi wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 12-15 minut.
Upieczone pierogi serwujemy np. z czerwonym barszczem, smacznego