Czy wiecie, że truskawki już się kończą! Normalnie w tym roku jakieś owocowe szaleństwo, bo nie zdążyłam się nimi porządnie nacieszyć a już ich prawie nie ma… Nadrabiam więc zaległości nastawiając nalewki i szykując dżemy, nie mogłam sobie też odmówić drożdżowych bułeczek wypełnionych truskaweczkami. Taka bułka prosto z piekarnika ( tak wiem, niezbyt to zdrowe, ale za to jakie pyszna) i szklanka mleka potrafią skutecznie poprawić człowiekowi humor i to skutecznie ; ) Ktoś chętny na porcję?

PS. Zamiast truskawek możecie użyć jagód, czereśni, porzeczek czy malin 🙂

 

Drożdżowe bułeczki podwójnie truskawkowe

 

0,5 kg mąki

1 szklanka letniego mleka

½ kostki masła

4 żółtka

1 całe jajko

1/3 szklanki cukru

50 gram świeżych drożdży lub 2 opakowania suszonych

Około 400 gram truskawek

Jajko do posmarowania bułeczek

Lukier

5 truskawek

½ szklanki cukru pudru

 

Drożdże rozkruszamy, posypujemy cukrem – odstawiamy na 15 minut.

Masło rozpuszczamy – odstawiamy do przestygnięcia.

Jajka ucieramy z resztą cukru na puszystą masę.

Mąkę przesiewamy do miski.  Po środku robimy wgłębienie i wlewamy w nie rozczyn drożdżowy, letnie mleko, ubite jajka z cukrem i wyrabiamy ciasto. Do wyrobionego ciasta wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i wyrabiamy kolejny raz – ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny.

Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy w ćwiartki – oprószamy lekko cukrem – odstawiamy (jeśli truskawki są bardzo słodkie, oprószanie cukrem pomijamy : ) ).

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat podsypany mąkę i rozwałkowujemy je na placek o grubości około 1 cm. Z ciasta za pomocą szklanki wycinamy kółka. Wyciętą porcję ciasta bierzemy do ręki lekko rozciągamy, na środek kładziemy porcję truskawek i zlepiamy ciasto najpierw jak na pierogi a potem formujemy bułeczkę. Każdą wkładamy w papilotkę i układamy na zwykłej blaszce lub tej do pieczenie muffinek.

Gotowe bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie w miseczce rozkłócamy jajko i smarujemy nim wierz bułeczek.

Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15-20 minut.

W czasie kiedy bułeczki się pieką przygotowujmy lukier. Truskawki za pomocą widelca rozgniatamy na papkę, którą przecieramy przez sitko. Powstały sok mieszamy z cukrem pudrem – likier jest zbyt rzadki dodajemy więcej cukru.

Upieczone bułeczki polewamy truskawkowym lukrem, dekorujemy  truskawkami  i serwujemy, smacznego 🙂