Święta zbliżają się wielkimi krokami i pomału zaczynacie wyszukiwanie świątecznych pomysłów. Gwarantuje , że ukaże się mnóstwo inspirujących pyszności (jeśli macie jakieś pytania, propozycje piszcie śmiało) a zaczynamy od przypomnienia przepisu na rzecz w święta niezbędną – masę makową. Ta domowa zapewniam, Was jest zawsze lepszym wyborem niż ta kupiona w sklepie. Przygotowane z nią ciasta i wigilijne potrawy to prawdziwe dzieła sztuki  A więc koniecznie zapiszcie sobie ten przepis, tym bardziej, że pojawi się kilka pomysłów na jej wykorzystanie 

Domowa masa makowa

1 opakowanie maku (250 gram )
2 szklanki mleka
1 szklanka wody
2 łyżki miodu
3 łyżki masła
4 łyżki rodzynek
2 łyżki orzechów włoskich
1 łyżka płatków migdałowych
½ łyżki skórki pomarańczowej świeżej lub kandyzowanej

Mak wsypujemy do rondelka, zalewamy go mlekiem i wodą i gotujemy na małym ogniu 45 minut (trzeba uważać żeby się nie przypalił) . Ugotowany mak odcedzamy na sitku i zostawiamy do wystygnięcia. Wystudzony i odsączony mak mielimy w maszynce do mięsa 3-krotnie.
Rodzynki wsypujemy do kubeczka zalewamy wrzątkiem – odstawiamy na 10 minut, odcedzamy.
Orzechy i migdały drobno siekamy.
Zmielony mak przekładamy do makutry, dodajemy do niego masło i miód i ucieramy przez 15 minut. (jeśli nie mamy makutry masło rozpuszczamy wraz z miodem w rondelku i dodajemy do zmielonego maku – mieszamy). Do masy makowej dodajemy posiekane orzechy i migdały, odsączone rodzynki i skórkę pomarańczową – wszystko jeszcze raz starannie mieszamy. Tak przygotowaną masę wykorzystujemy do ciast, bułek czy wigilijnych klusek z makiem