Pierwszy tydzień szkoły prawie za dziećmi. Ponieważ do łatwych on nie należał pomyślałam o nagrodzie. A czy może być coś smaczniejszego niż hamburger ?TAK! Domowy hamburger! Wymaga chwilę przygotowań to fakt, ale smak i radość najmłodszych wynagrodzi wszystko. Dodatkowo warto przygotować więcej sosu pomidorowego i zapasteryzować go – sprawdzi się zimą nie tylko do hamburgerów ale i do makaronu 

Delikatne mini burgery wieprzowo-wołowe z ostrym sosem pomidorowym

250 g mielonej wołowiny
250 g mielonej wieprzowiny
1 cebula
1/4 szklanki bułki tartej
1/8 szklanki mleka
2 ząbki czosnku
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu

Ostry sos pomidorowy:
500 gram pomidorów różnych odmian
1/4 szklanki cukru brązowego
2 łyżki startego imbiru
1 łyżka octu ryżowego
1-2 papryczki chili
Sól, pieprz


Dodatkowo:
Garść ulubionych liści sałaty
Bułeczki do burgerów

SOS: Pomidory parzymy ze skórki, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Pokrojone pomidory przekładamy do garnka, dodajemy do nich starty na tarce imbir, ocet, cukier i posiekaną drobno papryczkę chilli – mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu około 30-45 minut co jakiś czas mieszając, aby się nie przypalił. Po tym czasie sos powinien bardzo mocno zgęstnieć. Doprawiamy go do smaku solą i pieprzem.
BURGERY: Mięso mielone wołowe i wieprzowe przekładamy do miski. Dodajemy do niego posiekaną w drobną kostkę cebulę, bułkę tartą, mleko, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wszystko starannie wyrabiamy. Mięso dzielimy na 12 części i formujemy z nich lekko wilgotnymi dłońmi mini burgery.
Rozgrzewamy patelnie grillową, skrapiamy ją oliwą, kładziemy burgery i smażymy je od 3-6 minut z każdej strony.
Bułeczki kroimy na pół lekko opiekamy, na spód każdej kładziemy łyżeczkę sosu pomidorowego na to sałatę, na sałatę mini burgery, wszystko polewamy sosem pomidorowym, przykrywamy druga połową bułeczki i jemy