Czerwona wariacja na temat śledzia 

6 płatów marynowanych śledzi
1 duża cebula pokrojona w kostkę
1 łyżka miodu
½ szklanki rodzynek
2 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego
Troszkę wody

Rodzynki zalewamy w kubku wrzątkiem i zostawiamy na 15 minut. Odcedzamy
Na patelni podsmażamy na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula zmięknie dodajemy do niej miód i koncentrat pomidorowy, smażymy około 1 minuty. Kiedy masa jest za gęsta dodajemy trochę wody, tak aby powstały sos nie był bardzo gęsty. Dodajemy rodzynki , mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Śledzie obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki. W misce układamy na przemian (zaczynając od sosu) sos i śledzie. Ostatnią warstwą ma być sos. Odstawiamy na minimum 4 godziny do lodówki.