W tym roku ceny warzyw poszybowały do góry ale jest jedno, które nie kosztuje dużo, a sporo można z niego zrobić. Nieodłączny element lecza, sprawdza się w wersji wytrawnej i słodkiej (tak, można przygotować z niego nawet dżemy) królowa CUKINIA. Uwielbiam ją w każdej wersji ale ostatnio prym wiedzie ta marynowana w oliwie z oliwek. Prosta w wykonaniu, szybka a do tego przepyszna – u nas znika na kanapkach i jako dodatek do dań mięsnych z prędkością światła. Ma jednak dwie małe wady – po przygotowaniu przechowujemy ją max 1 miesiąc w lodowce, a drugi nigdy nie ustoi ten przepisowy miesiąc bo znika w przeciągu kilku dni 😀 Także jeśli akurat pod ręką macie kilka cukinii i na razie dość lecza to ja z całego <3 polecam Wam
Cukinia marynowana w oliwie
4 cukinie (staramy wybierać się te mniejsze – mają mniejsze gniazda nasienne)
1 gałązka tymianku
2 ząbki czosnku
½ chilli (można użyć kolorowej ja użyłam czerwonej i żółtej)
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
Sok z ½ cytryny
Około 1,5 szklanki oliwy z oliwek
Cukinie myjemy, osuszamy i kroimy w niezbyt grube plasterki (ja pokroiłam je wzdłuż cukinii). Cukinię oprószamy solą i pieprzem, grillujemy na patelni grillowej lub grillu z dwóch stron aż nabiorą złotej barwy. Przekładamy je do miski i mieszamy z sokiem z cytryny – zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Czosnek i papryczkę chilli kroimy plasterki.
Do wyparzonego słoika kładziemy garść wystudzonej cukinii na niej układamy kawałek tymianku, czosnku i chilli, czynność powtarzamy aż do skończenia się składników. Cukinię z dodatkami zalewamy zimną oliwą z oliwek – oliwy ma być tyle, żeby cukinia wraz z dodatkami była dokładnie nią przykryta (gwarantuje to wtedy , że cukinie się nie popsuje ).
Tak przygotowaną cukinię zakręcamy i wstawiamy do lodówki na minimum 48 godzin tak aby smaki zdążyły się połączyć po tym czasie jest gotowa do jedzenia. Świetny dodatek do kanapek i mięs, smacznego 😀
ania
Pyszna
Gosia
Dziękuję bardzo ❤
AZgotuj
Must have:)
Gosia
czekam na wiadomość czy Tobie smakuje tak samo jak nam 🙂
Wiola
Pysznie wygląda. Czy można ją przygotować na zimę?
Gosia
Oliwa teoretycznie powinna skutecznie zapasteryzować cukinię, ale nie wiem czy faktycznie tyle postoi 🙂