W tym roku ceny awokado i granatu są dość spore, jednak udało mi się w jednym z supermarketów wypatrzeć je na promocji. Kupiłam ich tyle, że zaczynam się zastanawiać co ja z nimi teraz zrobię, a zacznę na pewno od podania ich na śniadanie w postaci pysznego crostini, które polecam Wam na niedzielne leniwe śniadanie 

Crostini z granatem, awokado i gorgonzolą

1 bagietka
1 awokado
Sok z ½ limonki
1 mała czerwona cebula
3 łyżki nasion granatu (1 nieduży owoc)
50 gram sera gorgonzola
1 łyżka oliwy z oliwek
Sól, pieprz

Bagietkę kroimy na kromki i grillujemy ją z dwóch stron na rumiano na patelni grillowej.
Awokado obieramy, przekładamy do miseczki i za pomocą widelca rozgniatamy aż do uzyskania w miarę jednolitej pasty. Awokado przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki.
Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę.
Pastę z awokado nakładamy na grillowanych kromkach bagietki, na każdej kromce układamy kawałki sera gorgonzola. Posypujemy pestkami granatu i posiekaną czerwoną cebulą. Skrapiamy wszystko oliwą z oliwek, oprószamy pieprzem i serwujemy, smacznego