Wiecie bardzo dobrze, że zawsze na święta przygotowuje limoncello. Na jego bazie można także przygotować krem cytrynowy czyli crema di limoncello. Ten likier można pić oczywiście, ale jest też świetnym dodatkiem do lodów i deserów, sprawdzi się też jako prezent świąteczny więc zachęcam Was abyście poszli do sklepu poszukać ładnych cytryn i zabrali się za produkcję. Nie jest skomplikowana, wymaga tylko albo aż cierpliwości, ale efekt jest tego wart  🙂

 

Crema di limoncello

250 ml spirytusu
3 cytryny
1 litr mleka 1,5 %
3 szklanki cukru
½ łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

Cytryny dokładnie myjemy, obieramy ze skórki najcieniej jak się da. Skórki wkładamy do słoika, zalewamy spirytusem i odstawiamy w ciemne miejsce na minimum 7 dni (najlepiej na 14).
Następnie skórki odcedzamy, alkohol zlewamy do butelki.
Do rondelka wsypujemy cukier z cukrem waniliowym, wlewamy mleko, zagotowujemy całość (uważamy żeby nie wykipiało), zmniejszamy ogień i gotujemy mleko 42 minuty co jakiś czas mieszając aby cukier się nie przypalił a dokładnie rozpuścił. Mleko powinno znacznie odparować i tak ma być 😉
Odstawiamy je do całkowitego wystygnięcia.
Do zimnego mleka wlewamy zabarwiony skórką alkohol i starannie wszystko mieszamy. Likier przelewamy do butelek, zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje schłodzony, smacznego