Rabarbar- jego pojawienie oznacza nadchodzące dla mnie zbliżające się gorące dni i wieczory spędzane pod gołym niebem. Ma w sobie dużo witaminy A, C i E, ale też źródłem potasu, błonnika i kwasu foliowego, świetnie gasi pragnienie. Jedna uwaga osoby mające problem z nerkami nie powinny jeść rabarbaru ponieważ oprócz dobroczynnych witamin i minerałów zawiera szkodliwy kwas szczawiowy.

Ja na szczęście nerki mam zdrowe, dlatego mogę w pełni cieszyć się z przetworów, kompotów i ciast zawierających duże ilości rabarbaru. Jeśli i Wy lubicie rabarbar koniecznie spróbujcie połączenia z kokosem – jest obłędne. A to ciasto od 4 lat zachwyca wszystkich na fp Igraszek, czas, żeby trafiło na stronę ; )

 

Ciasto z rabarbarem i kokosem ( mała tortownica )

 

1 i ½ szklanki mąki

2/3 szklanki cukru pudru (jeśli lubimy bardzo słodkie ciasta możemy dodać więcej cukru)

1 szklanka wiórków kokosowych

1/3 kostki masła

3 jajka

½ szklanki mleka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3-2 łodygi rabarbaru

2 łyżki cukru + 2 łyżki

 

3 łodygi rabarbaru obieramy kroimy w plasterki , posypujemy 2 łyżkami cukru i odstawiamy na bok. 3 pozostałe łodygi obieramy i kroimy w 3-5 cm kawałki i zostawiamy do dekoracji.

Masło rozpuszczamy w rondelku, odstawiamy do przestygnięcia.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski, dodajemy wiórki kokosowe i cukier puder – mieszamy. Do składników suchych wbijamy jajka i wlewamy przestudzone masło i mleko – miksujemy aż do połączenia się wszystkich składników.

Małą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy połowę ciasta – pokrojony rabarbar odsączamy z nadmiaru soku i wykładamy na ciasto – na rabarbar wylewamy 2 część ciasta.

Wiech ciasta dekorujemy kawałkami rabarbaru i posypujemy je z wierzchu cukrem.

Ciasto pieczemy około 50-60 minut w temp. 180 stopni. Upieczone ciasto wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Przed podanie można posypać je cukrem pudrem. Smacznego : )