Chociaż już dawno po pełni ja nadal cierpię na bezsenność. Ma to swoje dobre strony, bo mogę korzystając  z tego, że domownicy jeszcze smacznie śpią a koty pochrapują delektować się smakiem ostatniego kawałka ciasta. Ciasto to nie byle jakie bo ananasowe. Wiem, że wielu domach się go piecze, ale bardzo mało osób robi do niego krem na bazie zwykłej 18% śmietany. Przepis ten jest z nami bardzo długo i mi kojarzy się właśnie z grudniem i czasem przygotowań do Świąt. Właśnie wtedy po raz pierwszy przyjaciółka Babci i Dziadka, Pani Zosia przyniosła je do naszego domu po raz pierwszy i od razu podbiło nasze kubki smakowe. Od tej pory pojawia się na wszystkich ważnych uroczystościach a już grudnia bez tego ciasta nie wyobrażam sobie wcale. Ja delektuje się więc ciastem dalej, przy okazji karmiąc duszę przecudowną historią Florki, a Wam zostawiam przepis na to pyszne ciasto. Sklepy dziś otwarte więc polecam ciacho do popołudniowej kawy ; )

 

Ciasto z kremem i ananasem

 

1 puszka ananasa

Ciasto:

½ kg mąki

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

½ szklanki cukru

2 jajka plus żółtko

½ kostki masła

½ kostki margaryny

Krem:

2 śmietany 18%

1 kostka masła

½ szklanki cukru pudru

3 żółtka

 

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy na blat lub stolnice, dodajemy cukier mieszamy. Do mąki dodajemy pokrojone w kostkę masło i margarynę i za pomocą noża lub specjalnej siekaczki łączymy je z mąką. Kiedy masło połączy się  z mąkę wbijamy do ciasta jajka i zagniatamy wszystkie składniki rękami, aż do momentu uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Z ciasta formujemy wałek i odcinamy 1/3 części i przykrywamy je ściereczką.

Większy kawałek ciasta rozwałkowujemy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy je 30-40 minut lub do momentu uzyskania pięknie zarumienionego ciasta.

Upieczone ciasto wyjmujemy piekarnika i zostawiamy do przestygnięcia (nie wyjmujemy go z blaszki) , a do piekarnika wkładamy kolejny, tym razem mniejszy kawałek ciasta . Pieczemy, wyjmujemy i zostawiamy do wystygnięcia.

Ananasa z puszki wyjmujemy kroimy w kostkę. Sokiem nasączamy wystudzony, duży blat ciasta.

Do miski wkładamy masło, dodajmy cukier puder i ubijamy je mikserem przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy żółtka, śmietanę i miksujemy na najwyższych obrotach tylko do momentu połączenia się składników. UWAGA! Krem może wydawać się rzadki ale spokojnie taki ma być.

Na nasączone ciasto wykładamy niewielką warstwę kremu a na nim układamy pokrojonego ananasa. Na ananasa wylewamy resztę kremu i ciasto wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny a najlepiej na całą noc.

Pozostały kawałek ciasta rozkruszamy w rękach lub za pomocą wałka. Na zastygnięty krem wysypujemy warstwę okruchów i tak przygotowane ciasto jest gotowe do jedzenia, smacznego 😉