Pojawiły się jagody! Pierwsza myśl robimy bułeczki – niestety skleroza mnie dopadła i kupiłam wszystko oprócz drożdży. Na dworze straszna duchota do sklepu iść się ponownie nie chciało, zrobiłam więc przegląd szafek i powstało to pyszne, szybkie, oryginalne ciasto. Wiórki kokosowe i jagody to zacne połączenie, które koniecznie musicie wypróbować i Wy 😀

 

Ciasto kokosowo-jagodowe

 

3 łyżki masła

2 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Szczypta soli

2/3 szklanki wiórków kokosowych

½ szklanki cukru

3 jajka

1 szklanka jogurtu naturalnego

Sok z ½ limonki

0,5 litra jagód lub borówek amerykańskich

 

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do masy wbijamy po 1 jajku cały czas miksując masło, wlewamy jogurt i dodajemy sok z limonki, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórki kokosowe miksujemy ciasto aż do połączenia się wszystkich składników.

Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta układamy opłukane i osuszone jagody. Ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto po upieczeniu wyjmujemy z formy i zostawiamy do przestygnięcia. Przed podaniem ciasto możemy jeszcze posypać cukrem pudrem ; )