Wiecie, że z botanicznego punktu widzenia pomidor to owoc? Pewnie dlatego tak fajnie potrafi łączyć się ze słodkimi owocami. Ja ostatnio zestawiłam go z nektarynką podkręciłam ostrą papryczką habanero i powiem Wam wyszedł sztos. Jak wiecie Mój Młody za połączeniem owoc –mięso nie przepada, ale z tym chutney zjadł kilka hamburgerów i wołał o dokładkę. Jeśli więc pomidorów macie aż nadto to ja polecam tym bardziej, że i nektarynki w super cenie są (możecie zastąpić je brzoskwiniami). Chutney pasuje do mięs, sera, na kanapki i do burgerów 

 

Chutney pomidorowo-nektarynkowy z habanero

 

8 pomidorów średniej wielkości
6 nektarynek
½ szklanki octu ryżowego
2 ząbki czosnku
1-2 papryczki habanero
2 gałązki tymianku
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka soli

 

Pomidory i nektarynki zalewamy wrzątkiem, następnie zalewamy zimną wodą , odsączamy i obieramy. Z nektarynek wyjmujemy pestki i kroimy miąższ w kostkę. Z pomidorów usuwamy gniazda nasienne a następnie kroimy je w kostkę.
Pokrojone pomidory i nektarynki przekładamy do garnka dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w plasterki papryczkę habanero i tymianek. Wszystko zasypujemy cukrem , doprawiamy solą i zalewamy octem – całość zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy około 1,5 godziny na wolnym ogniu. Czas gotowania zależy od mocy kuchenki – chutney jest gotowy kiedy cała woda odparuje.
Gorący chutney przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy je starannie i odstawiamy na deskę pokrywką do dołu, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.