Hallo, hallo jakie plany na dzisiejszy dzień macie? Ja dziś biorę udział w świętokrzyskiej imprezie dla bloggerów Blogotok . Kiedy ja się będę dokształcać Was zapraszam najpierw po przepis na nieodłączny element wszystkich imprez czyli skrzydełka a później do kuchni aby go wypróbować. Tym razem skrzydełka w ulubionej wersji mojego kolegi Michała – z chrupiącą skórka a`la KFC. Ja swoich skrzydełek nie przyprawiam na ostro, ponieważ serwuje je z ostrym sosem pomidorowo – czosnkowym i uważam, że smaki powinny się równoważyć więc jeśli macie ochotę spróbować Igraszkowych skrzydełek to proszę Was bardzo ; )
Jak chcecie wiedzieć co dzieje się na Blogotok to zapraszam na Instargram @igraszkilosu

Chrupiące skrzydełka z kurczaka z sosem pomidorowo-czosnkowym 

1 kg skrzydełek
Sól, pieprz
1,5 szklanki mąki
2 jajka

Sos:
1butelka keczupu (400 gram )
4 – 6 ząbków czosnku
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka octu
½ łyżeczki papryki słodkiej
½ łyżeczki papryki ostrej
Sól, pieprz
Około 2 szklanek wody

Umyte i osuszone skrzydełka pozbawiamy lotek i kroimy na pół. Skrzydełka oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy na 15 minut.
Do rondelka przelewamy keczup, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką, ostrą, ocet i cukier – mieszamy. Wlewamy ½ szklanki wody i mieszamy ponownie i gotujemy sos na wolnym ogniu około 5 minut (nie doprowadzając do wrzenia ). Po 5 minutach sos rozcieńczamy wodą do pożądanej przez nas konsystencji i gotujemy kolejne 5 minut. (Ja z reguły wlewamy około 1,5 szklanki). Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na bok.
W głębokim rondlu lub we frytownicy rozgrzewamy olej.
W miseczce rozmącamy jajka, lekko je solimy i pieprzymy. Do reklamówki jednorazowej wsypujemy mąkę (tak do reklamówki ). Skrzydełka obtaczamy w rozmąconym jajku, a następnie wkłada myje do reklamówki z mąkę. Reklamówkę związujemy (tak aby mąka się nie wysypywała ) i wstrząsamy nią około 1 minuty. Skrzydełka wyjmujemy z reklamówki, strzepujemy nadmiar maki i smażymy je w głębokim tłuszczu po 5-8 minut z każdej strony. Usmażone skrzydełka wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Skrzydełka serwujemy razem z gorącym sosem pomidorowo-czosnkowym i np. domowymi frytkami smacznego