Czy na Waszych imprezach goście domagają się skrzydełek z kurczaka? U mnie nie ma imprezy na której nie odpowiem na kilka pytań dlaczego ich nie zrobiłam lub czemu tak mało 😉 Tym razem postanowiłam wyjść naprzeciw oczekiwaniom męskiego towarzystwa i przygotowałam skrzydełka w dość ostrej wersji. Trzeba dać im trochę czasu – no bo najpierw marynowania, później smażenie ale efekt wart jest tego oczekiwania. Życząc Wam przyjemnego weekendu i pozytywnych wibracji z przyjaciółmi zastawiam Wam przepis na

Chrupiące skrzydełka na ostro z azjatycką nutką

1,5 kg skrzydełek

Marynata:
¼ szklanki białego wytrawnego wina
1 łyżeczka startego na tarce imbiru
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
Sól, pieprz

Sos:
½ szklanki sosu sojowego
½ szklanki wody
1 łyżeczka startego imbiru
Sok z 1 pomarańczy
Skórka otarta z ½ cytryny
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki miodu
1 papryczka chili
1 por (tylko biała część )

Dodatkowo:
1 jajko
1 szklanka mąki
½ szklanki bułki tartej
1 łyżka ziaren sezamu
olej


Skrzydełka myjemy, osuszamy, usuwamy lotki i kroimy na pół. Skrzydełka oprószamy solą i pieprzem.
Do naczynia (najlepiej zamykanego) w którym zmieszczą się skrzydełka wlewamy białe wino i dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce imbir i przyprawę 5 smaków – wszystko razem mieszamy i do tak przygotowanej marynaty wkładamy skrzydełka i marynujemy je minimum 2 godziny (najlepiej całą noc).
Do rondelka wlewamy sos sojowy, sok z pomarańczy i wodę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce imbir i skórkę z cytryny , posiekaną papryczkę chilli i pokrojony w plasterki por (trochę papryczki i pora zostawiamy do dekoracji) – mieszamy i gotujemy 10 minut. Sos doprawiamy do smaku miodem – ma być ostro-słodki. Przecedzamy przez sitko i wlewamy z powrotem do rondelka.
Mąkę mieszamy z bułką tartą.
Na głębokiej patelni lub we frytkownicy rozgrzewamy olej. Skrzydełka wyjmujemy z marynaty i osuszamy delikatnie na ręczniku papierowym. Każde skrzydełka obtaczamy w roztrzepanym jajku a potem panierujemy w mieszance mąki z bułką. Tak przygotowane skrzydełka smażymy partiami na głębokim oleju po 4-6 minut z każdej strony. Usmażone skrzydełka odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i wkładamy do rondelka z sosem, mieszamy i posypujemy je sezamem, papryczką chilli i porem – serwujemy 😉