Domowy chleb to najlepsza rzecz pod słońcem. Oczywiście najlepszy jest ten za kawasie, ale kiedy czasu lub zakwasu brak, trzeba się ratować innymi przepisami. Ja zazwyczaj sięgam po ten na bazie piwa. Chleb smakuje wybornie, do tego robi się i piecze się go błyskawicznie i jest zdecydowanie lepszy niż ten kupiony w niejednej piekarni. Piwem i ewentualnymi procentami nie musicie się przejmować odparują w trakcie pieczenia wiec spokojnie mogą go jeść i dzieci i kierowcy, polecam 

Chleb razowy z suszonymi pomidorami

0,5 kg mąki razowej typ 2000
10 suszonych pomidorów
½ łyżeczki suszonego oregano
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½-1 łyżeczki soli
1 łyżka brązowego cukru
0,5 litra jasnego piwa

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia do miski. Dodajemy cukier , sól i oregano – całość mieszamy. Suszone pomidory odsączamy z zalewy, kroimy w drobną kostkę dodajemy do miski z przesianą mąką. Do sypkiej mieszaniny wlewamy piwo i mieszamy tak długo, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Gotowe ciasto przekładamy do keksówki.
Chleb pieczemy 50 minut, wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.