Dzisiaj TŁUSTY CZWARTEK! Dzień w którym zapominamy o kaloriach i zjadamy ze smakiem wypełnione dżemem pączki, podjadamy kruche faworki i wspominamy smak dzieciństwa jedząc serowe oponki! Swoje najlepsze przepisy zamieściłam dla Was już wczoraj a dziś mam coś co dopełni pączkową ucztę – chai latte. Idealnie podkreśli smak karnawałowych słodkości 😉
PS Przyznajcie się ile pączków już za Wami?

Chai cappuccino (2 porcje)

500 ml wody
50 ml mleka
1 łyżeczka ulubionej liściastej herbaty
3-4 łyżeczki brązowego cukru
1 laska cynamonu
3-4 ziarna kardamonu
2 goździki
1 mała gwiazdka anyżu
Odrobinę gałki muszkatołowej

Do rondelka wkładamy cynamon, kardamon, goździki, anyż i gałkę muszkatołową – przyprawy zalewamy wodą, dodajemy brązowy cukier i wszystko razem gotujemy pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie gaz wyłączamy do wody dodajemy herbatę, przykrywamy z powrotem i parzymy ją 5 minut.
Mleko spieniamy za pomocą pieniaczki lub miksera.
Zaparzoną herbatę przecedzamy przez sitko i rozlewamy do dwóch kubków, do każdego nakładamy porcję mlecznej pianki, dekorujemy anyżem lub oprószamy cynamonem i serwujemy 😉