Kochani sytuacja wygląda tak, że Igraszki Losu znikają… I to nie moja decyzja a nowej polityki Facebooka. Możecie pomóc mi i w tym przeszkodzić wystarczy jak na górze strony w ikonce Obserwowanie – zaznaczycie „wyświetl najpierw”. Wtedy (jest na to spora szansa) to co opublikuje trafi do Was a ja nadal tu pozostanę. Staliście się częścią mojej rodziny więc liczę, że nadal nią będziecie. W zamian za to trafi do Was przepis na boliwijskie pyszności karnawałowe – bunuelos, a także książka pełna inspiracji dla 1 z Was w podzięce za wsparcie. PS. Możecie też udostępnić, polubić i zaprosić przyjaciół do polubienia Igraszek. A i Igraszki mają już swoją stronę, postaram się niebawem zrobić jej uroczyste otwarcie  Jeszcze raz z całego  Wam dziękuje 

Bunuelos z korzennym syropem

Ciastka:
2,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
1 łyżka cukru
1 jajko
½ szklanki mleka
2 łyżki rozpuszczonego masła
Olej do głębokiego smażenia
Cukier puder

Syrop:
1 szklanka wody
2/3 szklanki cukru brązowego
Kawałek laski cynamonu
Kawałek gwiazdki anyżu
1 goździk

Do rondelka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Dodajemy przyprawy i gotujemy wszystko na wolnym ogniu około 15 – 20 minut.
Do miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i sól – mieszamy. Po środku robimy wgłębienie wlewamy do niego mleko i wbijamy jajko – ciasto dokładnie wyrabiamy ręką. Kiedy ciasto będzie już jednolite dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy je raz jeszcze do momentu aż całe masło zostanie wchłonięte.
Na stolnicę wsypujemy odrobinę mąki, ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2,5 cm i za pomocą kieliszka do wina wykrawamy Bunuelos. Za pomocą drewnianej rączki np. od łyżki robimy w każdym ciastku otwór.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim partiami przygotowane Bunuelom. Ciastka smażymy po 3-5 minut z każdej strony lub do momentu kiedy nabiorą ładnego złotego koloru. Usmażone Bunuelom przenosimy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Odsączone ciastka przekładamy na talerz, oprószamy cukrem pudrem i podajemy razem z przygotowanym wcześniej syropem korzennym, smacznego