Brukselka wciąż jest niedocenionym u nas warzywem a szkoda, bo dobrze przygotowana jest naprawdę pyszna. Szczerze mówiąc robiłam ją na kilka różnych sposobów, ale najchętniej wracam do tego przepisu. Tak przygotowana brukselka może być zarówno dodatkiem do obiadu jak i samodzielną potrawą. Szybka i pyszna – polecam 😀

Brukselka z boczkiem i cebulą

500 gram brukselki
1 czerwona cebula
100 gram wędzonego boczku
1 kieliszek wody
Sól, pieprz

Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści, odcinamy twardą końcówkę (głębia ) i kroimy na pół. Czerwoną cebulę kroimy w piórka a boczek w paski.
Na patelni smażymy na złoty kolor boczek, kiedy zacznie wytapiać się z niego tłuszcz i zacznie się zarumieniać dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy 2 minuty. Do cebuli i boczku dodajemy pokrojoną brukselkę wlewamy kieliszek wody i smażymy całość około 10 minut. Brukselkę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, serwujemy gorącą