Od rana pachnie u mnie chlebem, to taki zapach który przywołuje niesamowite wspomnienia i niezależnie od wszystkiego przywołuje na twarzy uśmiech. Jak wiecie mistrzyniom chleba nie jestem (jeszcze 😉 ) ale mam przepisy, które pozwalają osiągnąć smaczny efekt przy małym nakładzie pracy – taki trochę chleb dla leniuszków 😉 I dziś jeden z nich w dwóch konfiguracjach. Pierwsza na mące żytniej a drugi wytrawniejszy na mące razowej mam nadzieję że i jeden i drugi przypadnie Wam do gustu 😉 Pięknego weekendu Kochani 😉

Błyskawiczny żytni chleb z piwem i czarnuszką

700 gram mąki żytniej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru brązowego
1 łyżeczka ziaren czarnuszki
500 ml piwa jasnego
2 łyżki masła

Piekarnika nagrzewamy do 180 stopni.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier, proszek do pieczenia i ziarna czarnuszki, mieszamy. Do suchej masy wlewamy stopniowo piwo i cały czas mieszamy energicznie ciasto łyżką, aż do połączenia się wszystkich składników.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej za pomocą łyżki ciasto.
Masło rozpuszczamy w rondelku lub w kuchence mikrofalowej. Rozpuszczone masło wylewamy na wierzch chleba.
Chleb pieczemy 50 minut, wyjmujemy go z foremki i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Z podobnym przepisem spotkałam się na blogu Kingi Paruzel 🙂