Wróciły ciepłe, słoneczne prawie upalne dni a ja do Was dziś z jesienno-zimową propozycją… BIGOSEM 🙂 ale czego nie robi się dla fanów, a Patrycja tak długo prosiła, że nie miałam serca odmawiać dłużej. Tak, wiem każdy ma swój przepis na bigos – ile gospodyń tyle pomysłów na jego zrobienie. Jedni mieszają kapustę świeżą z kiszoną, jedni dają tylko kiszoną, jedni kapustę płuczą drudzy nie, a o tym co dodawać można napisać osobną książkę. Nie będę przekonywać Was, że to właśnie moja wersja jest naj, ale zachęcam Was do jej wypróbowania przy najbliższej okazji ; )
Bigos a`la Igraszki Losu
4 kg kapusty kiszonej (najlepiej domowej)
1 kg łopatki wieprzowej
0,5 kg wędzonych żeberek lub boczku
0,5 kg kiełbasy
½ kostki smalcu
1 opakowanie wędzonych śliwek
4 -6 liści laurowych
6-8 ziaren ziela angielskiego
10 szt. suszonych prawdziwków
2 łyżki majeranku
Sól, pieprz
Grzyby przekładamy do rondelka zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin, następnie gotujemy je około 30 minut. Wyłączamy, odstawiamy.
Kapustę próbujemy (odlewamy 1-22 szklanki soku na wszelki wypadek), jeśli jest bardzo kwaśna płuczemy ją pod bieżącą wodą i lekko odciskamy. Przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą dodajemy ziele angielskie i liście laurowe i gotujemy ją 1,5 godziny.
Łopatkę kroimy w kostkę. Żeberka tniemy na kawałki (boczek kroimy w kostkę ), kiełbasę kroimy w dużą kostkę. Na patelni rozpuszczamy smalec dodajemy pokrojoną łopatkę i obsmażamy ją na dużym ogniu na złoty kolor. Kiedy mięso się ze złoci płomień zmniejszamy i dusimy łopatkę około 30 minut. Dodajemy pokrojone żeberka/boczek i kiełbasę i dusimy wszystko razem jeszcze około 30-45 minut lub do momentu kiedy mięso będzie miękkie ale nie rozwalające się.
Do obgotowanej kapusty dodajemy podsmażone mięso wraz z tłuszczem, grzyby wraz z całą wodą, dodajemy śliwki mieszamy i gotujemy minimum 3 godziny. Bigos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem gotujemy kolejną godzinę.
Bigos po tym czasie można już jeść, ale oczywiście najlepszy jest następnego dnia po kolejnym kilkugodzinnym gotowaniu.
Patrycja
Myszkoooo moja jesteś najlepsza :)kuchareczka
Gosia
<3 mam nadzieję, że będzie smakować :)
Beata
Pyszności ????
Beata
Mam pytanie do pani. Wcześniej jak ten post był dodany na fb, było dużo komentarzy i jedna osoba wrzuciła przepis na wywar do bigosu. Czy posiada pani gdzieś ten post? Nie mogę odnaleźć ????
Gosia
chodzi pewnie o komentarz Pani Ewy Wagner pod tym linkiem :
https://www.facebook.com/igraszki/photos/a.672388866155070/1917703988290212/?type=3&theater
i dziękuje bardzo 🙂